Uleiul de borago și uleiul de primulă

Jack Russel frisst aus Napf

Uleiul de borago și uleiul de primulă sunt surse pur vegetale de acizi grași esențiali de înaltă calitate.

Borago (Borago officinalis) provine inițial din Siria, dar acum este cultivat și în Africa de Nord și Europa. Planta a fost folosită în diferite moduri de peste 2.000 de ani, inclusiv frunzele tinere gustoase fiind consumate și florile fiind folosite ca aromă în vinuri. Uleiul valoros este extras din semințele plantei. Trebuie avut grijă să folosiți numai semințele coapte, deoarece au un conținut semnificativ mai mare de ulei. În plus, uleiul trebuie extras prin presare la rece pentru a păstra structura valorilor acizi grași. Uleiul de borage este format din 80% acizi grași nesaturați. Conținutul de acid gamma-linolenic (GLA), un acid gras special Omega-6, este deosebit de ridicat. La 20 până la 25%, uleiul de borage are cel mai mare conținut din acest acid gras dintre orice plantă. În principiu, organismul poate produce el însuși GLA din acid linoleic, dar această posibilitate este prezentă doar într-o măsură foarte limitată, în special la pisici. Pentru câini se recomandă administrarea directă.

Uleiul din semințele de primulă are și un conținut ridicat (8-12%) din importantul acid gama-linolenic. Primroza de seară a fost introdusă inițial în Europa din America de Nord și este, de asemenea, o plantă ornamentală populară aici, cu florile sale galben intens. Dar datorită uleiului lor bogat, în special semințele sunt interesante pentru cultivare. Nativii din Africa de Nord foloseau deja uleiul de primulă ca medicament. Astăzi, uleiul este important în medicina naturistă pentru diverse domenii de aplicare.

Atât uleiul de borago, cât și uleiul de primulă sunt adesea folosite ca sursă de acid gras rar Omega-6 GLA (acid gamma-linolenic). Un raport sănătos și echilibrat între acizii grasi Omega-3 și Omega-6 este de mare importanță pentru întregul organism. Printre altele, întărește funcția de apărare a pielii și susține stabilitatea membranelor celulare. Acidul gamma-linolenic influențează sinteza proprie de prostaglandină a organismului și are astfel un efect antiinflamator (1, 2, 3). Acizii grași esențiali sunt, de asemenea, necesari pentru o piele suplă și elastică.

(1)    Innes et Calder (2018): Omega-6 fatty acids and inflammation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 132:41-48.
(2)    Kapoor et Huang (2006): Gamma linolenic acid: an antiinflammatory omega-6 fatty acid. Curr Pharm Biotechnol. 7(6):531-4.
(3)    Sergeant et al. (2016): Gamma-linolenic acid, Dihommo-gamma linolenic, Eicosanoids and Inflammatory Processes. Eur J Pharmacol. 785:77-86.