1. doppelherz.ro
  2. Rubrici de sănătate
  3. Animale de companie
  4. Ingrediente
  5. Uleiuri
  6. Ulei de somon, ulei de in și ulei de semințe de cânepă

Uleiul de somon, de in și de semințe de cânepă pentru câini și pisici

Katze liegt auf Teppich

Uleiul de somon, uleiul de in și uleiul de semințe de cânepă sunt furnizori valoroși de acizi grași esențiali într-o concentrație deosebit de mare. Aceștia sunt implicați în multe procese fiziologice din organism și susțin dezvoltarea și funcționalitatea diferitelor organe.

Acizii grași Omega-3 au un efect deosebit de pozitiv asupra articulațiilor, sistemului imunitar, sistemului cardiovascular și asupra stării pielii și a blănii.

Acizii grași Omega-3 și Omega-6 sunt acizi grași polinesaturați. Aceștia sunt încorporați în membranele celulare ale celulelor corpului și joacă un rol important în procesele inflamatorii.

Acești acizi grași esențiali nu pot fi produși de organismul însuși, așa că animalele sunt dependente de aprovizionarea cu ei prin hrană, deși adesea nu primesc un aport suficient din dieta lor normală. Pentru a obține un efect considerent, se recomandă o administrare pe termen lung a acizilor grași esențiali, de cel puțin 2 până la 3 luni. De asemenea, este util să suplimentezi acizii grași cu antioxidanții, cum ar fi Vitamina E. Pe de o parte, aceștia protejează acizii grași să nu se oxideze și, pe de altă parte, protejează și organismul de stresul oxidativ.

Uleiul de somon

Uleiul obținut din somon este deosebit de aromat și gustos pentru câini și pisici. Uleiul de somon este adesea utilizat complementar cu alimentele zilnice.

Conține aproximativ 30% acizi grași Omega-3. Ceea ce este deosebit de important este și conținutul de acizi grași speciali EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Acești acizi grași nesaturați sunt responsabili pentru proprietățile pozitive ale uleiului, care pot fi de ajutor pentru diferite sisteme ale organismului.

Studiile au arătat efecte asupra diabetului (1), problemelor cardiovasculare (2), bolilor articulațiilor (3) și problemelor pielii (4). Studiile atribuie în mare parte mecanismul efectelor acizilor grași asupra proceselor inflamatorii și reacțiilor imunologice.

Uleiul de in

Semințele de in comune (Linum usitatissimum) sunt sursa uleiului de in, care este popular printre oameni și animale. Uleiul are o aromă picantă și are un gust ușor de nucă. Pentru a păstra ingredientele importante, utilizați uleiuri presate la rece.

Uleiul de semințe de in este uleiul vegetal cu cel mai mare conținut de acid alfa-linolenic (ALA). Acest acid gras Omega-3 este esențial pentru câini și pisici și nu poate fi produs de organism. Proporția acestui acid gras este de aproximativ 60% într-un ulei de in de înaltă calitate. Doza zilnică recomandată de ALA este de 50 mg per kg de greutate corporală. Acidul gras este important pentru structura celulară și servește, de asemenea, ca produs de pornire pentru sinteza EPA și DHA.

Uleiul de semințe de cânepă

Uleiul care se obține din semințele plantei de cânepă (Cannabis sativa), este un ulei comestibil și poate fi separat clar de uleiul esențial de cânepă sau de uleiurile care conțin CBD. Este un supliment de înaltă calitate pentru dietă și nu conține substanțe psihoactive.

Uleiul de cânepă este o sursă bogată de acizi grași importanți. În special, trebuie menționat aici conținutul său în acizi grași esențiali - acid alfa-linolenic, acid gama-linolenic și acid linoleic. De asemenea, conține substanțe vegetale precum carotenoide și vitamine. Această compoziție benefică face din uleiul de semințe de cânepă un supliment optim pentru câini și pisici.

O dietă echilibrată și de înaltă calitate pentru câini și pisici trebuie să țină cont întotdeauna de aportul de acizi grași esențiali importanți. Suplimentând rația cu uleiuri de înaltă calitate, poți asigura aprovizionarea și puteți sprijini optim organismul animalului tău de companie.

(1)    Figueras et al. (2011): Effects of eicosapentaenoic acid (EPA) treatment on insulin sensitivity in an animal model of diabetes: improvement of the inflammatory status. Obesity (Silver Spring). 19(2):362-9.
(2)    Freeman (2010): Beneficial effects of omega-3 fatty acids in cardiovascular disease. J Small Anim Pract. 51(9):462-70.
(3)    Perea (2012): Nutritional management of osteoarthritis. Compend Contin Educ Vet. 34(5):E4.
(4)    Bauer (2007): Responses of dogs to dietary omega-3 fatty acids. J Am Vet Med Assoc.  231(11):1657-61.