Alimente pentru sarcină și alăptare

Desigur, nu este adevărat că o femeie însărcinată trebuie să mănânce „pentru doi” în sensul literal, întrucât necesarul de calorii crește cu doar aproximativ 20 % în timpul sarcinii. Cu toate acestea, nevoia de minerale, oligoelemente și vitamine crește enorm în această perioadă. Astfel, țineți cont, în special în timpul sarcinii: nu cantitatea contează, ci calitatea.

Pentru a asigura un aport adecvat de vitamine în perioada sarcinii, trebuie să acordați o atenție deosebită Acidului folic, Vitaminelor C, D, B1, B2 și B6.

De exemplu, Acidul folic poate preveni tulburările neuronale, malformațiile fetale și avorturile spontane. Complexul de Vitamine B este important pentru funcționarea sănătoasă a inimii. Vitamina D ajută la sănătatea oaselor, iar Vitamina C are efect antioxidant.

Cartofii, roșiile, varza, carnea, produsele lactate și peștele conțin Acid folic în diferite cantități. Vitaminele B se găsesc, în principal, în pâinea integrală, cereale, cartofi și lapte, iar Vitamina D, în special în uleiul de ficat de cod, lapte și gălbenuș de ou. Surse importante de  Vitamina C sunt fructele și legumele proaspete.

Și femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să acorde o atenție deosebită unui aport adecvat de minerale. O cantitate importantă de Calciu se obține, în principal, din lapte și din produsele lactate aferente, dar se găsește și în fenicul, broccoli, varză, susan și leguminoase.

Magneziul, care poate proteja împotriva avortului spontan, de exemplu, se găsește în nuci, migdale, dar și în legumele verzi.

În plus, femeile însărcinate și care alăptează au nevoie și de mai mult Fier,  Zinc, Iod și Seleniu.

Carnea, peștele, produsele din făină integrală și leguminoasele, precum și ouăle și brânza sunt, prin urmare, esențiale în meniul obișnuit în timpul sarcinii și alăptării. De asemenea, este deosebit de important să vă asigurați că există un aport adecvat de pește, deoarece reprezintă principala sursă de acizi grași Omega-3, esențiali în timpul sarcinii și alăptării. Acizii grași Omega-3 sunt importanți pentru dezvoltarea celulelor nervoase, pentru funcționarea creierului și pentru funcția ochilor la copilul nenăscut și la sugar.

Acizi grași Omega-3
Pești de apă rece, cum ar fi somon, hering, ton și macrou
Magneziu
Doza recomandată: 375 mg/zi
Alimentele de mai jos conțin Magneziu:
Alimente
Cantitate
Energie
Pâine integrală
670 g
1258,3 kcal
Tărâțe de ovăz
270 g
998,3 kcal
Mei
220 ​​g
781,1 kcal
Spanac proaspăt
646 g
112,9 kcal
Semințe de floarea soarelui crude
94 g
545,8 kcal
Leguminoase
323 g
898,1 kcal
Calciu
Doza recomandată: 800 mg/zi
Pentru a atinge acest aport sunt necesare următoarele cantități de alimente:
Alimente
Cantitate
Energie
Varză gătită
452 g
125,3 kcal
Lapte de vacă parțial degresat fiert
656 g
324,4 kcal
Parmezan
66 g
293,5 kcal
Edamame
100 g
354,2 kcal
Vitamina B1
Doza recomandată: 1,1 mg/zi
Consumă alimentele de mai jos în cantitățile optime, pentru un aport de Vitamina B1:
Alimente
Cantitate
Energie
Tărâțe de ovăz
185 g
689,8 kcal
Paste integrale fără ou
164 g
530,1 kcal
Mazăre verde congelată
564 g
474,5 kcal
Semințe de floarea soarelui proaspete
58 g
332,8 kcal
Făină de soia
88 g
173,1 kcal
Carne slabă de porc
111 g
150,8 kcal
Acid folic
Recomandare: 200 µg/zi
Pentru a atinge acest aport sunt necesare următoarele cantități din alimentele de mai jos:
Alimente
Cantitate
Energie
Portocale
834 g
392,4 kcal
Spanac proaspăt
257 g
44,8 kcal
Varză chinezească proaspătă
241 g
32,9 kcal
Fenicul proaspăt
200 g
49,3 kcal
Sfeclă roșie proaspătă
215 g
89,9 kcal
Ridiche proaspătă
834 g
113,6 kcal
Soia prăjită
160 g
574,4 kcal
Ficat de vițel gătit
81 g
118,7 kcal
Fier
Recomandare: 14 mg/zi
Pentru a atinge acest aport sunt necesare următoarele cantități din alimentele de mai jos:
Alimente
Cantitate
Energie
Pâine integrală
525 g
984,9 kcal
Tărâțe de ovăz
303 g
1120,6 kcal
Spanac congelat fiert
388 g
77,8 kcal
Leguminoase
278 g
771,8 kcal
Carne de vită gătită
456 g
688,6 kcal
Carne de porc gătită
563 g
1131,5 kcal
Ficat de vită gătit
206 g
303,1 kcal
Ficat de porc fiert
91 g
112,9 kcal
Zinc
Recomandare: 10 mg/zi
Pentru a atinge acest aport sunt necesare următoarele cantități din alimentele de mai jos:
Alimente
Cantitate
Energie
Brânză tare
222 g
651,4 kcal
Carne de vițel gătită
246 g
263,4 kcal
Ficat de porc fiert
162 g
199,6 kcal
Semințe de floarea soarelui
192 g
1115,4 kcal
Germeni de grâu
72 g
233,5 kcal
Tărâțe de ovăz
246 g
910,8 kcal
Nuci caju
476 g
2723,6 kcal
Pâine integrală
416 g
780,9 kcal
Vitamina D
Recomandare: 5 µg/zi
Pentru a atinge acest aport, sunt necesare următoarele cantități din alimentele de mai jos:
Alimente
Cantitate
Energie
Ulei de ficat de cod
1,6 g
14,1 kcal
Somon
31,3 g
80,4 kcal
Carne de vițel
131,6g
140,9 kcal
Ouă
172,4g
265,5 kcal
Alte alimente care conțin Vitamina D: sardine, ciuperci, unt, smântână, hering, limbă, avocado, brânză tare, carne de porc.
Vitamina C
Recomandare: 80 mg/zi
Pentru a atinge acest aport sunt necesare următoarele cantități din alimentele de mai jos:
Alimente
Cantitate
Energie
Coacăze negre
45,2 g
17,6 kcal
Pătrunjel
50 g
138 kcal
Varză kale
61,5 g
22,7 kcal
Boia
80 g
16 kcal
Broccoli
69,6 g
19,5 kcal
Spanac
114,3g
22,9 kcal
Varză murată
400 g
60 kcal
Lămâie
151 g
60,4 kcal
Seleniu
Recomandare: 55 µg/zi
Pentru a atinge acest aport sunt necesare următoarele cantități din alimentele de mai jos:
Alimente
Cantitate
Energie
Nucă de cocos
6,8 g
24,3 kcal
Rinichi de porc
6,9 g
13,2 kcal
Ciuperci porcini
29,9 g
8 kcal
Alte alimente care conțin seleniu: nuci de Brazilia, semințe de in, somon, boabe de soia, castraveți, semințe de floarea soarelui, scoici, creveți, orez, porc, cod, carne de vită.