Pe lângă acizii grași care se găsesc în principal în peștii de apă rece, există și alți nutrienți pe care ar trebui să îi furnizăm corpului nostru pentru a ne menține ochii sănătoși. Vorbim despre Luteină, pe care o găsim, de exemplu, în ouă, mai exact în gălbenuș, dar și în spanac.

Întâlnim Vitamina A, sub forma precursorului său beta-caroten (provitamina A), în unele tipuri de fructe și legume. De fapt, o cantitate mare din această vitamină găsim și în morcov, care este extrem de cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătatea ochilor, dar și în spanac.

De asemenea, și Zincul este indispensabil pentru ochi sănătoși. Zincul este unul dintre oligoelementele esențiale și nu poate fi produs de organismul nostru. Prin urmare, trebuie să fie furnizat organismului prin consumul de alimente care îl conțin, cum ar fi ficatul de animale, semințele de floarea soarelui, tărâțele de grâu, carnea de vițel, brânza sau fulgii de ovăz. Pe lângă efectele sale pentru piele, sistem imunitar, echilibrul acido-bazic și hormonal, Zincul are rol important pentru multe procese metabolice.

 

Luteină, Zeaxantină
Spanac, Brocolli, Ouă
Acizi grasi Omega-3
Pești de apă rece, cum ar fi somon, hering, ton și macrou
Vitamina A
Doză recomandată: 800 µg/zi
Pentru a atinge această doză, sunt necesare următoarele cantități din alimentele de mai jos:
Alimente
Cantitate
Energie
Camembert
221 g
635,9 kcal
Ficat de porc fiert
4 g
4,7 calorii
Caise proaspete
268 g
113,6 kcal
Spanac congelat fiert
92 g
18,5 kcal
Varză proaspătă gătită
117 g
32,5 kcal
Morcov proaspăt*
51 g
13,1 kcal
Salată de morcovi* gătită cu ulei
72 g
55,3 kcal
* Vitamina A din beta caroten (provitamina A)
Zinc
Doză zilnică recomandată: 10 mg/zi
Pentru a atinge acest aport, sunt necesare următoarele cantități din alimentele de mai jos:
Alimente
Cantitate
Energie
Brânză tare
222 g
651,4 kcal
Carne de vițel gătită
246 g
263,4 kcal
Ficat de porc fiert
162 g
199,6 kcal
Semințe de floarea soarelui
192 g
1115,4 kcal
Germeni de grâu
72 g
233,5 kcal
Fulgi de ovăz
246 g
910,8 kcal
Nuci caju
476 g
2723,6 kcal
Pâine integrală
416 g
780,9 kcal