1. doppelherz.ro
  2. Ghid de sănătate
  3. Mai mult decât o cochilie - Pielea noastră

Mai mult decât o cochilie - Pielea noastră

Are o dimensiune de până la doi metri pătrați și cântărește aproximativ 14 kilograme. Acest lucru face ca pielea să fie cel mai mare și mai greu organ uman. Niciun alt organ nu se ocupă de atâtea sarcini în același timp. Fără piele, am fi aproape complet lipsiți de apărare - este stratul de protecție dintre mediul nostru intern și lumea exterioară.

Pielea este cel mai mare organ senzorial al omului.  Prin intermediul ei putem atinge, percepe durerea și simți stimuli de presiune și temperatură.

Pielea mai este numită și „oglinda sufletului”. Ea exprimă emoțiile și starea unei persoane. Frica poate provoca pielea de găină, devenim palizi când simțim un șoc sau înroșim de rușine. În plus, pielea transmite mesaje olfactive prin intermediul mirosului emanat.

 

Pielea  - funcția de „Aer condiționat”:
Pielea reglează temperatura corpului, menținând-o constantă la aproximativ 36°C. Dacă temperatura este mai mare, pielea reacționează transpirând mai mult și răcindu-se prin „răcire evaporativă”.

Când este foarte frig, acești mușchi se contractă deosebit de greu, provocând așa-numita „piele de găină”. Practic, pielea eliberează foarte puțină transpirație și astfel stochează căldura.

În plus, diferitele grosimi ale țesutului adipos din țesutul subcutanat au un efect izolator.

Ajutor pentru sistemul imunitar:
Pielea are un pH de aproximativ 5,7 și este, prin urmare, ușor acidă.

Datorită acestui înveliș acid protector, pielea protejează activ împotriva pătrunderii germenilor străini. Cu toate acestea, anumite ingrediente active, cum ar fi unguentele și cremele, pot fi, de asemenea, resorbite.

Pielea reglează echilibrul hidric:
Pielea este implicată în reglarea echilibrului de apă prin secreția de transpirație și circulația sângelui pe piele. Apa se evaporă constant prin piele, fără ca oamenii să observe. Cantități mici de săruri sunt, de asemenea, excretate odată cu transpirația.

Protecția proprie a pielii împotriva radiațiilor UV:
Pielea are diverse mecanisme de protecție împotriva radiațiilor UV: Primul mecanism de autoprotecție al pielii este formarea melaninei pigmentului pielii, care determină bronzul dorit.

Practic, melanina acționează ca un filtru UV și previne formarea radicalilor liberi. Pielea brună este, așadar, doar o protecție pură a pielii împotriva razelor UV.

Al doilea mecanism de autoprotecție al pielii constă în calusurile ușoare, o îngroșare a stratului cornos cauzată de radiațiile UV prelungite. Aceasta reflectă, filtrează și împrăștie lumina UV. Prin urmare, pielea se poate proteja într-o anumită măsură, însă această autoprotecție durează doar între 5 și 30 de minute în lumina intensă a soarelui.

Cum putem sprijini activ sistemul de protecție al pielii?

Metabolismul pielii este în mod corespunzător intens, datorită numeroaselor sarcini diferite ale pielii. Pielea are nevoie de nutrienți care furnizează energie și care acționează și ca substanțe de construcție și de protecție. Scopul trebuie să fie acela de a întări protecția și funcția pielii printr-un aport echilibrat de nutrienți.

Piele + Păr + Unghii
Doppelherz aktiv
Piele + Păr + Unghii
Colagen + Coenzima Q10 + Acid hialuronic
  • Cu acid hialuronic pentru hidratarea pielii și menținerea fermității
  • Ajută la îmbunătățirea aspectului pielii, părului și unghiilor
  • Recomandat atunci când pielea a devenit uscată, când părul este tern, iar unghiile moi și casante
  • Vitamina A + Biotină pentru o piele sănătoasă
  • Zinc pentru întărirea părului și a unghiilor