1. doppelherz.ro
  2. Ghid de sănătate
  3. Melatonina - ecranele luminoase contribuie la un somn slab

Melatonina - ecranele luminoase contribuie la un somn slab

În prezent, acest obicei este deja normal: seara, pornim computerul, tableta sau telefonul mobil pentru a face lucruri importante, pentru a scrie prietenilor sau pentru a juca un joc deja început.

Studiile o arată: de fapt, utilizarea ecranelor LED luminoase cu o proporție mare de lumină albastră înainte de a merge la culcare are un efect negativ asupra calității somnului. Motivul pentru aceasta este hormonul melatonină.

Melatonin

 

Melatonina este cunoscută de mulți ca „hormonul somnului”. Se formează în glanda pineală din hormonul fericirii, serotonina. Hormonul are un impact major asupra multor funcții ale corpului, inclusiv asupra somnului.

Cantitatea de melatonină care se formează este adaptată ritmului zi-noapte și este determinată de incidența luminii în ochi: melatonina este eliberată în întuneric și ne obosește; la lumina zilei producția sa este în mare măsură inhibată, ceea ce ne permite să rîmânem în alertă.

Așadar, dacă te așezi seara în fața unui ecran luminos cu o proporție mare de lumină albastră, îți vei afecta ceasul intern, iar ciclul somn-trezire va fi desincronizat. Cu cât este mai mare proporția de albastru și cu cât ecranul este mai aproape de ochi, cu atât se formează mai puțină melatonină. Ca urmare, acest nivel scăzut de melatonină  poate duce la probleme de adormire sau tulburări generale de somn.