Osteoartrita la pisici

Cea mai frecventă boală a articulațiilor la pisici este artroza, adesea numită osteoartrită. Aceasta este o boală cronică a articulației în care cartilajul articular se descompune încet.
Katze liegt auf Sofa

Trebuie să fiți întotdeauna conștienți de faptul că pisica dumneavoastră ar putea avea boli chiar și atunci când nu vedeți simptome. Pisicile sunt maeștri în ascunderea durerii. Doar cei care își cunosc cu adevărat pisica pot observa că s-ar putea îmbolnăvi pe baza schimbărilor de temperament sau comportament. De exemplu, dacă nu se mai urcă pe ansamblul ei de joacă înalt sau nu mai poate urca dintr-un salt, acesta ar putea fi un semn de durere articulară. Și o blană neîngrijită ar putea indica acest lucru - însemnă că pisica nu mai poate linge în toate părțile corpului fără a simți o anumită durere.

În cazul câinilor, aceștia ies afară în mod regulat la plimbare, ceea ce le permite să facă mișcare, ideal în mod liber, când se joacă cu alți câini fără lesă. Pe lângă alimentația adecvată, această activitate fizică este importantă pentru un sistem musculo-scheletic sănătos. Lucrurile stau altfel cu pisicile. Dacă pisica stă doar în casă, trebuie să reușiți să îi asigurați un echilibru corect între exerciții și alimentație. Dacă pisica nu devine activă singură, ar trebui să o încurajați să facă mișcare jucându-se și cățărându-se. Acest lucru oferă corpului ei posibilitatea de a-și produce propriul lichid sinovial protector.

Lucrurile sunt diferite pentru animalele ce stau în aer liber: aici putem presupune că fac suficientă mișcare potrivită pentru specia lor. Dar și în acest caz, vă recomandăm să fiți cu ochii pe greutatea animalului pentru a evita problemele articulare din cauza excesului de greutate.

Din păcate, osteoartrita pisicii nu poate fi vindecată. Dar, prin atenția ta și o dietă sănătoasă, puteți reuși să îi oferiți pisicii o calitate bună a vieții până la bătrânețe.

Simptome

Deoarece pisicile adesea nu își arată limitele când simte durere, trebuie să fiți atenți  la schimbări și să programați o examinare la veterinar dacă pisica prezintă un comportament nou:

  • Se mișcă mai puțin, cu mișcări mai rigide, nu mai sare în locul ei favorit.
  • Se îngrașă, pentru că se mișcă mai puțin din cauza durerii resimțite.
  • Slăbește, deoarece merge mai rar la bolul cu mâncare din cauza durerii resimțite.
  • Își îngrijește blana mai puțin pentru că mișcările îi provoacă durere.
  • Nu vrea să se joace sau să fie atinsă.
  • Doarme mai mult.
  • Poate deveni mai agresivă, mai fricoasă sau își poate schimba comportamentul în alte moduri în care nu ești obișnuit să o vezi.

Multe dintre aceste simptome pot avea și alte cauze. Veterinarul va afla exact ce este în neregulă cu pisica dumneavoastră.

Nu numai pisicile mai în vârstă pot fi afectate de aceste simptome, deci nu le putem pune doar pe seama vârstei. Ele pot apărea și din cauza unor deformări articulare la pisicile tinere. Cu toate acestea, aceste indicii ridică suspiciunea că animalul ar putea suferi de osteoartrită ca o boală cronică degenerativă a articulațiilor. Coatele, umerii, șoldurile și genunchii sunt cel mai frecvent afectate de osteoartrită. Cu toate acestea, poate apărea și la nivelul coloanei vertebrale și articulațiilor membrelor inferioare.

Progresul osteoartritei

De obicei, osteoartrita începe cu leziuni ale cartilajului cauzate de o încordare excesivă sau leziuni ale articulațiilor. Membrana sinovială inflamată se umflă apoi și formează sinovia crescută, lichidul sinovial. Acesta este de fapt gros, dar în cazurile acute este, din păcate, subțire și, prin urmare, de o calitate inferioară. Prin urmare, nu formează o peliculă de protecție elastică pentru cartilaj. Inflamația are loc în articulație, care, la rândul său, poate duce la o deteriorare suplimentară a țesuturilor. Și astfel, începe un ciclu de degradare a cartilajului și inflamație.

Animalele protejează articulația afectată pentru a evita durerea. Această postură de protecție agravează și mai tare osteoartrita, deoarece cartilajul articular rămas este mai puțin hrănit din cauza mișcării mai puține. Din păcate, este un cerc vicios care trebuie rupt prin măsuri terapeutice.

Tratamentul osteoartritei

Daca pisica a fost diagnosticată cu osteoartrită, medicul veterinar are posibilitatea de a influența progresia afecțiunii prin metode conservatoare de tratament. Prin terapia durerii, acupunctură, chiropractică sau fizioterapie poate să obțină cu succes ameliorarea durerii și restabilirea mobilității.

Un aport optim de ingrediente active cheie prin introducerea în rutina zilnică a unor furaje complementare este, de asemenea, o opțiune pe care medicul veterinar o va lua în considerare înainte de operație.

Daca pisica dumneavoastră suferă de osteoartrită de șold (care este cea mai frecventă), în cazurile avansate, medicul veterinar poate îndepărta capul articulației afectate și netezi zonele osoase astfel încât să se formeze o pseudo-articulație din țesut cicatricial și fibre musculare. Introducerea unei articulații artificiale a șoldului este, de asemenea, o opțiune posibilă.

Orice intervenție chirurgicală ar trebui să fie ultima soluție pentru terapia osteoartritei atunci când toate celelalte opțiuni de tratament au fost epuizate.

Când vorbim de osteoartrită, este indicat să hrăniți pisicuța cu furaje complementare speciale, ce conțin ingrediente active pentru articulații, în doză mare, precum acizi grași Omega-3, Vitamina E, făină din scoici verzi, măceș, glucozamină și crondroitină. Acești nutrienți pot fi administrați și preventiv pentru a susține sănătatea articulațiilor.