Năpârlirea la pisici

Pisicile își schimbă blana la începutul anotimpurilor reci și calde. Nu numai că lasă mult păr, dar are nevoie și de mai multă îngrijire și de nutrienții potriviți.
Katze wird gebürstet

De două ori pe an - primăvara și toamna - există un moment special pentru pisică: schimbarea blănii.  Știi cu siguranță că aceste perioade au venit cânt vedeți cum din ce în ce mai mai mult păr fin de pisică se adună pe mobilier, podele și îmbrăcăminte. Nu numai pisicile cu păr lung pierd cantități uriașe de păr în timpul năpârlirii, ci și rasele cu păr scurt. Dar cea mai dificilă parte a schimbării blănii este, desigur, tot pentru pisică, deoarece trebuie să-și pieptene activ blana veche lingând-o cu limba.

Dar cu un periaj temeinic și hrană specială pentru blană, poți face aceste faze puțin mai ușoare pentru animalul tău.
La pisicile în aer liber, schimbarea blănii durează aproximativ șase până la opt săptămâni. La pisicile care trăiesc exclusiv în interior, schimbarea blănii este adesea destul de slabă din cauza climatului interior relativ stabil și se poate extinde sub această formă pe parcursul întregului an.

COMPLEX PIELE ȘI BLANĂ PENTRU PISICI
Doppelherz für Tiere
COMPLEX PIELE ȘI BLANĂ PENTRU PISICI
  • Pentru susținerea funcției pielii în dermatoză și căderea excesivă a părului
  • Conține importanți acizi grași Omega-3 și Omega-6
  • Cu drojdie de bere și Zinc, dar și Biotină și Cupru
  • Formulă cu vitaminele B, E și A
  • Furaj complementar gustos sub formă de plicuri cu conținut cremos

Schimbarea blănii primăvara

 

Schimbarea blănii de primăvară începe de îndată ce zilele devin mai lungi și temperaturile încep să crească și, prin urmare, poatet varia în timp. În mod natural, pisicile năpârlesc cel mai mult primăvara, deoarece blana densă  menită să le țină cald iarnă este înlocuită cu blana mai subțire de vară.

Schimbarea blănii toamna

Pare aproape ca și cum blana pisicii tale devine mai groasă și din ce în ce mai puternică toamna, fără nicio intervenție de-a ta. Cu toate acestea, când temperaturile scad, pisicile își pierd blana pentru a doua oară pe an - de această dată, renunță la blana aerisită de vară. În locul ei apare o blană mult mai densă. Stratul inferior al blănii devine mai dens, iar stratul superior de vară rămâne din ce în ce mai puțin. De aceea,multe pisici nu năpârlesc la fel de mult toamna ca primăvara.

Cum să-ți susții pisica în timpul napărlirii

Cel mai bun mod de a-ți ajuta pisica în timpul perioadei în care își schimbă blana este să o periezi în mod regulat. Deși pisica este capabilă să-și folosească limba pentru a-și „pieptăna” părul care cade din blană atunci când se linge, o mulțime de păr ajunge în stomacul pisicii. În cel mai bun caz, animalul va scăpa de un astfel de ghem de blană puțin mai târziu, când o va elimina sub formă de spută păroasă.

Cu toate acestea, prea mult păr în stomac poate duce și la probleme digestive grave, cum ar fi inflamarea mucoasei stomacului sau chiar o obstrucție intestinală. Pentru a preveni acest lucru, periați-vă pisica la intervale regulate - chiar și zilnic dacă pisica ta are părul lung.  În plus, poți influența pozitiv procesul digestiv al pisicii cu ingrediente speciale. De exemplu, fibrele favorizează procesul gastrointestinal, iar uleiurile previn acumularea părului.

Totul depinde de o alimentație adecvată

În timpul perioadei de năpârlire crește nevoia de vitamine și minerale necesare formării părului nou. Părul este alcătuit în mare parte dintr-o proteină numită keratina. În special la pisicile cu păr lung, aproape o treime din proteinele consumate în dieta lor sunt folosite pentru creșterea părului. Pe lângă cantitatea de proteine, cea mai importantă este compoziția lor. Părul conține o cantitate deosebit de mare de metionină și cistină - doi dintre aminoacizii esențiali.

Fiecare fie de păr este, de asemenea, acoperit de un strat lipidic. Grasimile pe care le conține sunt responsabile de strălucirea și suplețea blănii. Acizii grași esențiali care nu pot fi produși de organism în mod independent trebuie să fie furnizați prin hrănirea pisicii cu alimente bogate în acești nutrienți. O serie de vitamine și minerale sunt importante pentru creșterea părului, deoarece sunt implicate în procesele metabolice necesare (de exemplu, sinteza keratinei). Vorbim aici, de exemplu, despre Vitamina E, Vitaminele B, Biotină, Zinc, Cupru și iod.