Schimbarea blănii la câini

Pentru caini, schimbarea între blana de vară și cea de iarnă este un proces natural si determinat genetic care are loc de două ori pe an. Câinii își schimbă blana pentru a se adapta la temperaturile exterioare.
Jack Russel liegt auf Sofa Fellwechsel

Năpârlirea de primăvară

Prima schimbare anuală a blănii câinilor are loc primăvara, când temperaturile încep să crească și, prin urmare, poate avea loc în perioade ușor diferite de la an la an. În general, schimbarea blănii poate dura între șase și opt săptămâni. Câinii năpârlesc cel mai mult primăvara, deoarece acesta este momentul în care își dau jos blana groasă de iarnă.

Năpârlirea de toamnă

Poate părea că blana câinelui devine pur și simplu mai groasă și crește mai mult toamna - dar acestea sunt și semne ale schimbării blănii. Când temperaturile scad, câinii își pierd blana aerisită de vară. În locul ei vine o blană de iarnă, mult mai groasă. De aceea, mulți câini nu năpârlesc la fel de mult toamna ca primăvara. 

De ce îngrijire au nevoie câinii când își schimbă blana?

Nutriția adecvată și îngrijirea intensivă a blănii sunt de mare importanță în perioadele de năpârlire. Îți poți susține câinele în această perioadă periindu-i blana în mod regulat. Periajul asigură o mai bună circulație a sângelui și îndepărtează blana liberă care a căzut deja. În mod ideal, îngrijirea trebuie să fie adaptată tipului de blană. Blana câinilor poate fi de cinci tipuri: cu păr scurt, cu păr lung, cu păr de sârmă, mătăsos, creț și neted. Câinii cu blană creață și care nu își schimbă blana trebuie periați de două până la trei ori pe săptămână. Rasele cu păr de sârmă, cu păr neted sau cu păr lung,  trebuie periate cu o perie adecvată cel puțin o dată pe săptămână. Pentru cainii cu blana matăsoasă se recomanda chiar si periajul zilnic.

Unele rase de câini, precum Pudelii sau Yorkshire Terrieri nu pierd aproape deloc păr și, prin urmare, sunt considerați deosebit de feriți de alergii. Cu toate acestea, acești câini necesită un tratament special în timpul schimbării blănii: blana unui pudel sau a unui Yorkshire terrier continuă să crească până când este tunsă sau rasă.

Dieta corectă face diferența

 

Pe lângă îngrijirea zilnică, ajustarea dietei câinelui tău poate fi de asemenea utilă pentru a-l sprijini câinele în timpul năpârlirii. Pentru a susține metabolismul pielii, se recomandă o dietă bogată în proteine ​​și multe Vitamine B, Zinc și Biotină. Acești nutrienți nu numai că ajută câinele, dar, în general, asigură și o blană mai strălucitoare și o piele mai sănătoasă. În special Biotina întărește firul de păr, ameliorează problemele pielii și asigură unghii puternice. Dacă câinele tinde să dezvolte iritații ale pielii în timpul schimbării blănii sau dacă pe piele se formează mătreață, trebuie să te consulți cu un medic veterinar. În mod normal, schimbarea blănii poate fi gestionată cu ușurință printr-o combinație între îngrijirea blănii și o dietă sănătoasă.

COMPLEX PIELE ȘI BLANĂ PENTRU CÂINI
Doppelherz für Tiere
COMPLEX PIELE ȘI BLANĂ PENTRU CÂINI
  • Pentru susținerea funcției cutanate în cazul dermatozei și pierderii excesive de păr
  • Conține importanți acizi grași Omega-3 și Omega-6
  • Cu drojdie de bere, Zinc, Biotină și Cupru, precum și vitaminele B, E și A
  • Ca furaj complementar sub formă de inimioare de mestecat gustoase