Displazia cotului la câini

Displazia cotului este o dezvoltare anormală în zona cotului. Articulația cotului este formată din trei părți osoase diferite: brațul superior, ulna și radius. Displazia cotului poate fi cauzată de diferite boli individuale. Articulația cotului poate fi deteriorată din cauza tulburărilor de osificare a componentelor cartilajului.
Laufender Hund

Cauzele displaziei cotului

Deși nu există o legătură directă cu displazia de șold, displazia de cot are cauze similare. Similar cu displazia de șold, și cea din zona cotului poate fi atribuită unei predispoziții genetice. Influența tipului de hrană și a exercițiilor fizice sunt, de asemenea, foarte importante, deoarece displazia cotului apare în timpul creșterii. Apare deseori la câinii tineri de rase mari și cu creștere rapidă, cum ar fi ciobănescul german sau câinele de munte bernez. Displazia cotului apare de obicei la câinii tineri, deoarece acesta este momentul în care lungimea oaselor crește cel mai rapid. Așadar, în perioada de creștere, este esențial să evitați supraîncărcarea. Evitați plimbările lungi, urcatul frecvent pe scări sau săriturile. Creșterea rapidă în greutate, hrana pentru căței bogată în vitamine nutrienți pentru energie și adăugarea de suplimente minerale  (în special cu Calciu și vitamine) pot favoriza dezvoltarea displaziei de cot. Influența genetică poate fi redusă la minimum printr-o reproducere sănătoasă și prin evitarea supraîncărcării la o vârstă fragedă.

Diagnosticul displaziei de cot

Câinii tineri prezintă adesea primele semne de displazie a articulației cotului între lunile a 4-a și a 7-a de viață. Câinele reacționează sensibil când este atins în zona cotului, se deplasează mai greu, cotul este ținut aproape de corp din cauza durerii și laba este astfel întoarsă spre exterior - câinele de obicei își și linge articulația dureroasă. Dacă suspectați că suferă de displazia articulației cotului, radiografiile oferă adesea informații fiabile. În anumite cazuri, o tomografie computerizată sau o artroscopie (examen articular) poate fi, de asemenea, plină de informații concludente.

 

Antebrațul este format din două oase: ulna și radius. După o leziune a ulnei sau a radiusului, oasele continuă să crească în ritmuri diferite. Consecințele pot fi vizibile și se poate observa o instabilitate în articulația cotului. Dacă ulna și radiusul nu se mai potrivesc perfect cu articulația humerusului, acest lucru poate duce la boli ale articulației. Schiopătarea, posibil asociată cu adoptarea unei posturi de protecție, labele și antebrațul întoarse spre exterior, ar trebui, prin urmare, examinate într-un stadiu incipient. Vă recomandăm o vizita la medicul veterinar pentru o examinarea radiografică.

 

Manifestări ale displaziei cotului

Termenul de displazie a cotului se referă la trei forme diferite de boli ale articulației cotului:

Osteocondrita disecantă
Este o tulburare de creștere a cartilajului articular. Apare de obicei în partea corpului care este cea mai supusă la un stres mecanic. Prin urmare, osteocondrita disecantă poate apărea nu numai la nivelul cotului, ci și la nivelul articulațiilor umărului, genunchiului și gleznei. În timpul procesului de creștere, celulele cartilajului de pe suprafețele articulațiilor și a plăcilor de creștere se transformă, prin calcificare, de obicei în celule osoase. Dacă oasele cresc prea repede, stratul de cartilaj devine prea gros și nu se poate osifica suficient de repede, ceea ce duce la moartea cartilajului. Pot apărea fisuri în cartilaj și uneori se pot desprinde bucăți întregi din el. Acest lucru face ca lichidul sinovial să intre în contact cu osul de sub cartilaj, ceea ce duce la inflamarea articulației. Acumularea de lichid în articulație întinde capsula și acest lucru provoacă durere, care la rândul său poate duce la șchiopătare. 

COMPLEX ARTICULAȚII PENTRU CÂINI
Doppelherz für Tiere
COMPLEX ARTICULAȚII PENTRU CÂINI
  • Conține acizi grași Omega-3 importanți pentru a susține metabolismul articular în osteoartrită
  • Cu colagen nativ tip II, pudră de scoici verzi și tămâie indiană (Boswellia serrata)
  • Formulă cu Vitamina E
  • Formulă testată de medici veterinari

Procesul coronoid ulnar fragmentat (FCP) 
FCP afectează cocoașa de la capătul inferior al semilunii ulnei. Aceasta se poate osifică la vârsta de 4 până la 5 luni. Cocoașa se poate rupe din cauza supraîncărcării rezultate. Lichidul sinovial care pătrunde în golul fracturii provoacă inflamație și durere, care se manifestă ca șchiopătură și adesea progresează în osteoartrita.

IPA (procesul anconeal izolat)
 În această boală există o lipsă de unire a procesului anconeal cu metafiza ulnară. Primele simptome apar între lunile a 4-a și a 12-a de viață și se manifestă ca șchiopătare la nivelul picioarelor de susținere, care se agravează odată cu stresul și după perioadele de odihnă. Câinii afectați prezintă adesea o postură de ușurare și aduc articulația în timp ce stau în picioare, în timp ce simultan rotirea externă a labei.

Tratamentul displaziei cotului

În toate manifestările, reticența de a se mișca și șchiopătura sunt evidente la câinii afectați. Inflamația de la nivelul articulației crește gradul de durere pe care prietenul nostru cu patru picioare o simte atunci când se mișcă. De obicei, dezvoltarea ulterioară a osteoartritei este inevitabilă și leziunile articulare nu pot fi reparate. Cu toate acestea, câinii bolnavi ar trebui să facă în continuare exerciți, însă într-un mod controlat de dumneavoastră. Plimbările în lesă, exercițiile de înot, acvaterapia și kinetoterapia pot să asigure o construcție musculară într-o manieră blândă, dar absolut necesară. Aceste terapii și creșterea mușchilor ameliorează simptomele și pot reduce daunele ulterioare, dar o operație este, de obicei, inevitabilă. Fizioterapia, care relaxează mușchii structurilor suprasolicitate și formează ușor mușchii după operație, este deosebit de promițătoare.

De asemenea, puteți lua unele măsuri suplimentare pentru a-i permite câinelui să se bucure de mai multe exerciții și să-și îmbunătățească calitatea vieții. Pentru a susține sistemul musculo-scheletic și procesele articulare, precum și pentru a reduce inflamația, furajele complementare de hrană cu ingrediente active pentru articulații, în doză mare, cum ar fi acizi grași Omega-3, Vitamina E, făină din scoici verzi, condroitină, gheara diavolului și colagen II pot fi administrate la orice vârstă.