Displazia de șold la câini

Displazia de șold este o boală articulară care afectează deserori câinii mari și mijlocii. Displazia apare atunci când părți ale articulației se dezvoltă incorect. Dacă câinele suferă de displazie de șold, la o simplă radiografie se poate vedea că capul articulației nu se află în mod optim în priza articulară subdezvoltată.
Hund auf Baumstamm

Cauzele displaziei de șold

Cauzele displaziei de șold sunt multifactoriale, deci există diferite aspecte care influențează apariția acesteia. Ele se pot datora fie unei predispoziții genetice, fie unei hrăniri incorecte sau unei suprasolicitări fizice prelungite. Unele rase de câini sunt mai afectate decât altele, cum este cazul dog germanilor, ciobăneștilor germani și retrieverilor. Chiar dacă uneori, în cazul unei predispoziții genetice se poate întâmpla să nu există simptome, ea poate fi totuși transmisă în consecință.

Articulația șoldului este compusă dintr-o priză articulară și capul articulației, precum și capsula articulară și cartilajul. Priza articulară din pelvis conține capul femurului. Cartilajul articular căptușește oasele pentru a asigura o mișcare lină, având proprietăți de absorbție a șocurilor. Ligamentele și tendoanele, precum și mușchii țin pelvisul și coapsa împreună și asigură mobilitatea.

Cu toate acestea, în cazul unei displazii de șold, capul femurului nu se potrivește exact în priză, ceea ce împiedică mișcarea normală și duce, în cele din urmă, la uzură rapidă din cauza deteriorării cartilajului articular.

La rasele predispuse, creșterea prea rapidă poate cauza și displazia articulației șoldului. Cauza este, de obicei, o hrănire incorectă, care poate face ca un cățel să crească prea repede și să dezvolte o dezvoltare incorectă a scheletului. Raportul corect Calciu-Fosfor în faza de creștere joacă un rol important, deoarece aceste două minerale sunt cruciale pentru dezvoltarea stabilă a oaselor. Consumul prea mare poate duce la fragilizarea oaselor, pe când aportul prea mic poate face oasele moi, instabile. 

Simptomele displaziei de șold

O malformație a articulației șoldului determină o încărcare incorectă constantă, ceea ce determină suprasolicitarea permanentă a cartilajului articular. Această uzură a cartilajului provoacă osteoartrita. În primă fază, devin vizibile schimbările mersului, întrucât mișcarea șoldului este îngreunată. Bazinul se poate balansa vizibil. Din cauza durerii, șchiopătura se poate dezvolta la câinele afectat ca o postură de protecție, dar și starea în picioare și culcat poate provoca probleme. Când merge, câinele poate chiar să se oprească sau să se așeze mai mult pentru a ușura încordarea articulațiilor. Uneori, în zona șoldului, în timpul anumitor mișcări, se aude un zgomot și animalul reacționează sensibil la atingere în această zonă.

Tratamentul displaziei de șold

Displazia de șold nu este vindecabilă. Tratamentul adecvat poate servi doar la îmbunătățirea funcției articulațiilor și la ameliorarea durerii. Pe baza investigațiilor cu raze X, medicul veterinar va decide ce tratament complementar să îi prezică. În anumite cazuri, intervenția chirurgicală pentru stabilizarea șoldului poate fi utilă pentru a preveni sau a limita uzura ulterioară. Totuși, aceasta depinde de severitatea bolii, de vârsta și de constituția animalului. Este posibilă și utilizarea unui cap femural artificial, deși această procedură chirurgicală este mai complexă și necesită o perioadă de recuperare ulterioară de câteva săptămâni. Metodele de tratament fizioterapeutic pot fi întotdeauna folosite pentru a oferi sprijin. Cu ajutorul unei benzi de alergare subacvatice, de exemplu, puteți ajuta la construirea ușoară a mușchilor patrupedului dumneavoastră, îl puteți ajuta să își mențină mobilitatea și să scadă în greutate. 

Doppelherz für Tiere
OMEGA-3 ULEI PENTRU ARTICULAȚII PENTRU CÂINI ȘI PISICI
  • Conține acizi grași Omega-3 esențiali pentru a susține metabolismul articular în osteoartrită, la pisici și câini
  • Cu pudră de scoici verzi și gheara diavolului
  • Condroitina este un element natural al cartilajului articular
  • Amestec de uleiuri de înaltă calitate, pentru a completa hrana zilnică

Prevenirea displaziei de șold

Hrănirea adecvată este esențială dacă structura osoasă crește prea repede, în special la cățeii de rasă mare. Vârsta, rasa și activitatea patrupedului trebuie luate în considerare. Pentru a-și proteja articulațiile, câinii tineri nu trebuie expuși la stres fizic excesiv, cum ar fi urcatul pe scări sau săriturile. Câinii bolnavi ar trebui să evite activitățile sportive. Excesul de greutate trebuie evitat cu orice preț pentru a elibera pe cât posibil articulația. Se recomanda ca, dacă câinele dumneavoastră suferă de displazie de șold să nu fie lăsat să se reproducă, pentru a nu transmite această malformație urmașilor lor.

Cu toate acestea, puteți lua unele măsuri suplimentare, cum ar fi o dietă adecvată, sănătoasă și echilibrată pentru a atenua simptomele, pentru a-i permite câinelui să se bucure de mai mult exercițiu și să-și îmbunătățească calitatea vieții. Pentru a sprijini sistemul musculo-scheletic și procesele articulare, vă recomandă să îintroduceți în alimentația sa și furaje complementare  ce conțin ingrediente active pentru articulații, în doză mare, cum ar fi acizi grași Omega-3, Vitamina E, făină din scoici verzi, condroitină, gheara diavolului și colagen de tip II, care îi pot fi administrate la orice vârstă.