Prevenirea problemelor articulare

Știm că vă doriți ca prietenul vostru patruped să trăiască o viață cât mai lungă, împlinită și sănătoasă. Câinii sunt animale care adoră să facă mișcare. Pentru a obține viteze mari, pentru a face sărituri sau lua viraje rapide, este necesară o interacțiune perfectă între articulații, mușchi și oase.
Jack Russel läuft über Wiese

Interacțiunea corectă și sănătoasă a întregului sistem musculo-scheletic este o condiție esențială pentru bucuria și sănătate câinelui tău. În special rasele mari sunt cunoscute pentru problemele de dezvoltare ale scheletului și bolile articulațiilor, dar și rasele mai mici pot suferi de probleme articulare.

Dacă un câine suferă de boli ale sistemului musculo-scheletic, acest lucru nu numai că restricționează mișcările fizice ale câinelui, dar provoacă și durere, care poate duce la pierderea poftei de  viață a animalului. În special animalele mai în vârstă pot experimenta probleme articulare și osteoartrită de-a lungul anilor. Dar și câinii mai tineri pot fi afectați de probleme semnificative, din cauza tulburărilor de creștere, a predispozițiilor genetice sau a rănilor. Cu toate acestea, există diverse remedii disponibile care pot ajuta câinele ce suferă de boli articulare, de uzura articulațiilor sau de primele semne ale îmbătrânirii.

Cu toate acestea, chiar mai important decât tratamentul bolilor existente este prevenirea bolilor articulare pentru a minimiza afectarea articulațiilor sau, dacă este posibil, pentru a o evita complet.

Prin urmare, puteți avea grijă cât mai specific de sănătatea articulațiilor câinelui vostru și puteți să evitați pe cât posibil bolile cauzate de uzură.

 1. Evitarea kilogramelor în plus 
  O greutate optimă este importantă la orice vârstă. Indiferent dacă este un cățel, un câine tânăr, în plină dezvoltare sau un câine în vârstă - excesul de greutate dăunează articulațiilor câinelui în fiecare fază a vieții și favorizează osteoartrita. Prin urmare, controalele greutății trebuie efectuate în mod regulat pentru a preveni problemele pe care le poate dezvolta într-un stadiu incipient. Câinii supraponderali cu probleme articulare ar trebui cu siguranță să piardă în greutate pentru a nu agrava osteoartrita existentă.
 2. Exerciții individuale și adecvate vârstei
  Exercițiile fizice sunt importante pentru prietenii cu patru picioare și susțin sănătatea articulațiilor. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că animalul vostru se încălzește puțin atunci când merge la plimbare și aleargă lejer în loc să urmărească alergând o minge din prima clipă a plimbării. Dacă este posibil, câinele trebuie să se poată mișca liber și să nu fie restricționat inutil pentru a se vă asigura că cartilajul este aprovizionat în mod adecvat cu nutrienți prin mișcări complete ale articulațiilor.
 3. Suprafețe prietenoase cu articulațiile
  Alergătorii de anduranță sunt sfătuiți să nu alerge în mod constant pe drumuri pavate sau din piatră, deoarece acestea cresc uzura articulațiilor. Acest lucru este valabil și pentru câini: drumurile de pădure și de câmpie, precum și pajiștile oferă o amortizare mai bună atunci când animalul aleagră și sare și, prin urmare, sunt o opțiune mai prietenoasă și  pentru articulații. La fel de important este să îi oferiți un loc de dormit care să fie blând cu articulațiile sale. O pătură moale, o pernă pentru câini sau un alt loc pufos unde să doarmă ar trebui să fie suficiente pentru a evita calusurile și presiunea exterioară dureroasă asupra articulațiilor sale. Sunt disponibile și paturi ortopedice speciale pentru câini.
 4. Ajutoare de zi cu zi
  Câinii pot urca scările sau pot sări liber, dar elemente ajutătoare sunt recomandate pentru diferențe de înălțime mai mari. Rampele din portbagajul mașinii sau scărițele pentru urcare la locul de dormit favorit pot, de exemplu, să prevină supraîncărcarea articulațiilor câinelui.
 5. Înotul
  Exercițiile și sporturile pentru câini devin deosebit de dificile atunci când câinii suferă deja de osteoartrită. Înotul sau terapia cu apă ca tratament fizioterapeutic poate ajuta la construirea mușchilor pentru a ușura și, prin urmare, susține articulațiile câinelui. Înotul este blând pentru articulații, deoarece nu există efort direct, iar prietenii cu patru picioare se pot menține în formă fără dureri articulare majore.
 6. Hrană sănătoasă pentru articulații 
  O dietă sănătoasă și adecvată trebuie asigurată în toate fazele vieții câinelui. Pentru a susține metabolismul articular și sistemul musculo-scheletic, sunt disponibile furaje complementare pentru câini, care de obicei conțin nutrienți care nu se regăsesc într-o cantitate mare în hrana lor zilnică, dar care pot avea un efect pozitiv asupra celor ce suferă de afecțiuni articulare  sau de probleme de uzură, cum ar fi osteoartrita.
Doppelherz für Tiere
OMEGA-3 ULEI PENTRU ARTICULAȚII PENTRU CÂINI ȘI PISICI
 • Conține acizi grași Omega-3 esențiali pentru a susține metabolismul articular în osteoartrită, la pisici și câini
 • Cu pudră de scoici verzi și gheara diavolului
 • Condroitina este un element natural al cartilajului articular
 • Amestec de uleiuri de înaltă calitate, pentru a completa hrana zilnică

Substanța cartilajului constă în mare parte în glucozaminoglicani (GAG), cum ar fi condroitina sau glucozamină. Acești nutrienți sunt esențiali pentru structura și funcționarea optimă a cartilajului. Colagenul este, de asemenea, o componentă importantă a cartilajului articular.

Inflamația este forța motrice pentru progresia bolilor articulare precum osteoartrita. Studiile au arătat că acizii grași Omega-3 au proprietăți antiinflamatorii.* Alimentele dietetice care susțin funcția articulațiilor au întotdeauna un conținut ridicat de acizi grași Omega-3. Se găsesc în principal în cantități mari în uleiul de in și uleiul de pește, cum ar fi uleiul de somon și pot ajuta la prevenirea inflamației articulațiilor. Pe lângă acizii grași esențiali Omega-3, făină din scoici verzi conține și glicozaminoglicani valoroși, cum ar fi sulfatul de condroitină și glucozamină.

Ingredientele naturale precum gheara diavolului si Boswellia serrata (tămâia indiana) nu trebuie sa lipseasca din listă. Gheara diavolului este o plantă africană care a fost consumată de localnici de multe secole și este folosită în prezent ca agent fitoterapeutic pentru durerile ce țin de sistemul musculo-scheletic cauzate de uzură. Tămâia indiană este folosită în medicina tradițională datorită uleiurilor sale esențiale și a așa-numiților acizi boswellici.

Combinația în doză mare a acestor diferite ingrediente oferă o protecție utilă împotriva bolilor articulațiilor și poate ajuta la susținerea funcției articulațiilor în cazul simptomelor de îmbătrânire, boli de uzură și inflamații cauzate de osteoartrita.

*Fritsche (2015): The science of fatty acids and inflammation. Adv Nutr. 6(3):293S-301S.
Moreau et al. (2012): Effects of feeding a high omega-3 fatty acids diet in dogs with naturally occurring osteoarthritis. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2012 Jul 14
Peanpadungrat (2015): Efficacy and Safety of Fish Oil in Treatment of Knee Osteoarthritis. J Med Assoc Thai. 98 Suppl 3:S110-4.