Spondiloza la câini

Spondiloza, cunoscută și sub numele de spondilartroză, este cunoscută științific ca spondiloză deformantă. Aceasta este o boală a coloanei vertebrale cauzată de uzură.
Hund liegt in der Sonne

Este o boală degenerativă a vertebrelor și a discurilor intervertebrale, care provoacă rigidizare și osificare în zona coloanei vertebrale a câinelui. Modificările componentelor elastice ale coloanei vertebrale duc la instabilitate în zona vertebrală. Organismul încearcă să compenseze această instabilitate, ceea ce poate duce la remodelarea osoasă a coloanei vertebrale. De fapt, rigidizarea și osificarea coloanei vertebrale sunt măsuri de reparație luate de organism pentru a menține stabilitatea scheletului. Acest lucru poate duce la punți osoase complete între vertebrele individuale, astfel încât acestea să fie complet osoase când fuzionează. Acest lucru poate forța scheletul să se curbe sau să stea în posturi nenaturale.

Cauzele spondilozei

Rasele mari și grele, cum ar fi malinoisii și boxerii, în special, tind să dezvolte spondiloză din cauza unei predispoziții genetice care se manifestă ca slăbiciune a țesutului conjunctiv de susținere. Aceasta înseamnă că chiar și câinii tineri se pot îmbolnăvi și pot prezenta primele simptome.

În plus, spondiloza este o boală tipică de uzură care apare adesea la câinii mai în vârstă. Apare deseori la câinii de serviciu și de urgență și poate afecta chiar și animalele mai tinere care sunt foarte solicitate din punct de vedere fizic sau câinii cu un impuls deosebit de puternic de a se mișca și de a se juca.

Simptomele spondilozei

De obicei, simptomele spondilozei la câini sunt similare cu alte boli articulare: prietenului cu patru picioare nu îi mai place să se miște, nu mai vrea să urce scările, să sară pe canapea sau în mașină, cum obișnuia să o facă. Mișcările sunt mai rigide și mai lente, întrucât încearcă să evite durerea și să adopte o postură de protecție. 

Adesea, spondiloza se află în faza avansată atunci când apar șchiopături și se recunoscu restricții funcționale asupra sistemului musculo-scheletic. Acest lucru devine vizibil, de exemplu, dacă masculii nu își mai ridică picioarele atunci când urinează sau pot apărea probleme la defecare, deoarece animalul are dureri la curbura spatelui. În cazul mișcărilor bruște, durerea este parțial eliminată.

COMPLEX ARTICULAȚII PENTRU CÂINI
Doppelherz für Tiere
COMPLEX ARTICULAȚII PENTRU CÂINI
  • Conține acizi grași Omega-3 importanți pentru a susține metabolismul articular în osteoartrită
  • Cu colagen nativ tip II, pudră de scoici verzi și tămâie indiană (Boswellia serrata)
  • Formulă cu Vitamina E
  • Formulă testată de medici veterinari

Diagnosticul spondilozei

Simptomele spondilozei pot fi confundate cu cele ale altor artroze. Pentru un diagnostic clar, sunt suficiente o radiografie și o examinare tactilă atentă pentru a oferi suficiente informații cu privire la prezența bolii. Spondilozele apar valuri- după o lungă, aparentă dispariție a simptomelor, dureri majore pot deveni brusc vizibile. 

Prevenirea spondilozei

În ciuda predispoziției genetice, spondilozele, precum și în osteoartrita, pot fi contracarate.  Este nevoie de mișcare adaptată individual și o nutriție optimă care ajută articulațiile pentru a preveni o uzură timpurie și pentru a susține dezvoltarea sănătoasă de la o vârstă fragedă.

În cazul tuturor bolile de uzură ale articulațiilor, este esențial ca activitatea fizică a câinelui să fie adecvată pentru constituția și vârsta sa. Cu toate acestea, acest lucru se poate face numai prin atenția pe care o oferiți câinelui. Desigur, mișcarea este indispensabilă și menține sănătatea câinilor, însă ea trebuie să fie adecvată. Uneori, proprietarii de câini chiar trebuie să-și încetinească prietenul cu patru picioare dacă vrea să îi mențină sănătos sistemul musculo-scheletic. Cu atât mai mult când vine vorba despre un câine tânăr, al cărui schelet poate fi foarte moale și sensibil, trebuie să fiți atent. Unele rase de câini nu ar trebui să sară prea mult sau să urce scări până când  nu ating o anumită vârstă. În cazul câinilor predestinați genetic, diagnosticarea timpurie cu ajutorul razelor X poate fi utilă. 

În zilele noastre există o gamă largă de alimente pentru câini. Cu toate acestea, mulți câini nu sunt hrăniți corespunzător - dovadă în acest sens este numărul considerabil de mare de pacienți canini supraponderali și cu probleme articulare. Obezitatea reprezintă o povară suplimentară asupra structurii osoase și favorizează uzura articulațiilor.

Este importantă o alimentație adecvată, sănătoasă și echilibrată. Pentru a susține sistemul musculo-scheletic și procesele articulare, pot fi administrate furaje complementare ce conțin ingrediente active esențiale pentru articulații, în doză mare, cum ar fi acizi grași Omega-3, Vitamina E, făină de scoici verzi, condroitină, gheara diavolului și colagen de tip II.