Bolile de piele și dermatoza la câini

Bolile de piele și dermatozele care se manifestă prin simptome vizibile (de exemplu, eczeme) pot apărea în mod neașteptat și pot avea mai multe cauze. Dacă bariera cutanată este perturbată, blana, inclusiv pielea de dedesubtul ei, pot fi deteriorate de influențe externe. Pe lângă agenții patogeni, precum bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții, acestea includ și arsurile chimice sau leziunile mecanice din exterior.
Hund liegt auf Kissen

Dacă observați că câinele dvs. își freacă, zgârie sau roade pielea neobișnuit de des, acest lucru ar putea avea diverse cauze. Alergiile, care se pot manifesta și în așa-numitele „puncte fierbinți”, sunt adesea responsabile pentru acest lucru. Dar tulburările hormonale pot declanșa și ele modificări ale pielii. De exemplu, o tiroidă subactivă poate duce la piele uscată, crăpată, descuamată, precum și la subțierea blănii. Alte cauze tipice ale bolilor de piele la câini sunt infecțiile bacteriene și infecțiile fungice. În multe cazuri, o infecție fungică provoacă chelire și mâncărime. Infestarea cu paraziți precum purici, acarieni sau păduchi poate provoca, de asemenea, boli de piele la câini și adesea poate duce la mâncărimi severe.

COMPLEX PIELE ȘI BLANĂ PENTRU CÂINI
Doppelherz für Tiere
COMPLEX PIELE ȘI BLANĂ PENTRU CÂINI
  • Pentru susținerea funcției cutanate în cazul dermatozei și pierderii excesive de păr
  • Conține importanți acizi grași Omega-3 și Omega-6
  • Cu drojdie de bere, Zinc, Biotină și Cupru, precum și vitaminele B, E și A
  • Ca furaj complementar sub formă de inimioare de mestecat gustoase

În funcție de cauză și de severitate, bolile de piele pot provoca simptome foarte diferite. Pot varia de la roșeață discretă în zonele uscate și descuamate ale pieli și până la răni sângeroase. Semnele tipice ale prezenței bolilor de piele la câini sunt frecarea frecventă, scărpinerea, linsul sau rostogolirea, deoarece iritațiile pielii sunt de obicei însoțite de mâncărimi severe. Încercările câinelui de a ameliora mâncărimea prin frecare pot uneori agrava semnificativ problemele. Din cauza stresului mecanic exercitat asupra pielii, chiar și o iritație care inițial poate părea relativ inofensivă se poate transforma într-o rană care sângerează. Acest lucru este adesea însoțit de o pierdere completă a blănii pe acele părți ale corpului. Acest lucru crește și riscul de infecție, deoarece rănile deschise devin imediat puncte de intrare în organism pentru bacterii și alte microorganisme. Pentru a trata bolile de piele rapid și cât mai devreme posibil, ar trebui să consultați un medic veterinar. Există diferite proceduri disponibile medicului veterinar pentru a pune un diagnostic:

 

Utilizarea absorbantelor pentru pielea sensibilă, luare de probe de țesut și păr și realizarea analizelor de sânge, pentru a descoperi care sunt agenții patogeni prezenți în organism sau dacă cauza poate fi o boală sistemică existentă. În cazul determinării unui diagnostic al alergiilor, procedeul este de obicei mai complex și implică adoptarea unei diete de excludere treptată a alimentelor.

Tratamentul bolilor de piele la câini depinde de cauză. În cazul unei infestări cu paraziți, sunt disponibile, de exemplu produse speciale pentru înlăturarea lor, precum spray-uri, spot-on-uri sau pulberi. Infecțiile fungice, pe de altă parte, sunt tratate cu un antifungic, în timp ce un antibiotic ajută la infecțiile bacteriene.

Modificări ale blănii cauzate de boală sau dietă

Problemele ce țin de sănătatea blanii pot fi recunoscute relativ ușor la toți câinii. Apar modificări ale blănii, care se pot manifesta după cum urmează:

  • ușoară fragilitatea firelor de păr
  • blană ternă și lipsită de strălucire
  • blană uleioasă și grasă
  • năpărlirea excesivă în afara perioadelor normale pentru prezența acestui fenomen
  • zone cu pete de păr subțire sau zone complet lipsite de păr

De asemenea, aceste simptome pot fi însoțite de modificări la nivelul pielii (descămare, roșeață) precum și de alte simptome, cum ar fi miros neplăcut, mâncărime și/sau lingerea frecventă a anumitor zone ale pielii. Cu toate acestea, concluziile definitive despre o anumită boală pot fi trase doar rareori pe baza acestor numeroși factori nespecifici. Dacă câinele dumneavoastră suferă de probleme cu pielea sau blana, este întotdeauna recomandabil să consultați un medic veterinar pentru un diagnostic precis.