Displazia de șold și de cot la pisici

Displazia este o boală ortopedică care afectează mai ales rasele de câini de talie mijlocie și mare. Dar și pisicile se pot confrunta cu deformarea articulației șoldului sau a cotului. Nu este neobișnuit ca pisicile cu pedigree precum British Short Hair sau Maine Coon, dar și pisicile domestice normale să fie afectate.
Katze liegt auf Holzboden

Displazia de șold la pisici

Atunci când vorbim despre displazia articulației șoldului, capul articulației nu se află în mod optim în priza subdezvoltată de șold. Această dezvoltare necorespunzătoare poate avea diverse cauze, cum ar fi dispoziția genetică, creșterea rapidă din cauza hrănirii incorecte, suprasolicitarea fizică persistentă sau alte influențe ale mediului.

Chiar înainte de apariția primelor simptome - cum ar fi: pisica ta merge ciudat sau are probleme să se ridice -  la o simplă radiografie se poate observa dacă are o predispoziție pentru displazie de șold. Din păcate, nu poți preveni această dezvoltare. Cu toate acestea, dacă este descoperită la timp, un tratamentul conservator poate preveni intervenția chirurgicală. Ca și în cazul tuturor celorlalte boli articulare ale pisicii tale, primul lucru pe care medicul veterinar ți-l va cere dacă pisica ta are displazie, va fi să îi reducă greutatea corporală dacă aceasta este supraponderală. Controlul greutății este însoțit de analgezice antiinflamatoare și substanțe ce ajută la construirea articulațiilor.

În cazul unor animale mici, cum sunt pisicile, îndepărtarea capului femural cu probleme, care este adesea deja afectat și de osteoartrită, poate fi o opțiune bună. Această procedură se numește rezecție a capului femural. Mușchii formează apoi o „pseudo articulație”. Astfel, durerile articulare ale animalului se ameliorează și deseori se poate mișca din nou ca înainte de această afecțiune.

 

Alternativ, o înlocuire artificială a articulației poate oferi durere și libertate de mișcare pentru animalul afectat. Te sfătuim să discuți despre terapia recomandată pentru pisicuța ta cu medicul veterinar.

Pentru a-i permite pisicii tale să se bucure de mișcare și să aibă o calitate mai bună a vieții,  asigură-i o dietă sănătoasă și echilibrată încă de la o vârstă fragedă. Pentru a sprijini sistemul musculo-scheletic și procesele articulare, furajele complementare cu ingrediente active pentru articulații, în doză mare, cum ar fi făina de scoici verzi, condroitina, glucozamina, pudra de măceș și acizi grași Omega-3 sunt ajutoare valoroase la orice vârstă.

Doppelherz für Tiere
OMEGA-3 ULEI PENTRU ARTICULAȚII PENTRU CÂINI ȘI PISICI
  • Conține acizi grași Omega-3 esențiali pentru a susține metabolismul articular în osteoartrită, la pisici și câini
  • Cu pudră de scoici verzi și gheara diavolului
  • Condroitina este un element natural al cartilajului articular
  • Amestec de uleiuri de înaltă calitate, pentru a completa hrana zilnică

Displazia cotului la pisici

Displazia cotului este un termen colectiv pentru diferite malformații ale articulației cotului. Articulația este formată din partea superioară a brațului, ulnă și radius. În displazia cotului, suprafețele articulare sunt modificate de malformații, astfel încât cele trei oase implicate nu se mai potrivesc corect. Pentru a compensa adaptarea slabă a suprafețelor articulare, organismul formează în timp pinteni osoși, care la rândul lor pot duce la osteoartrită.

Cauzele displaziei cotului sunt aceleași cu cele ale șoldului: predispoziție genetică, creștere rapidă în greutate din cauza hrănirii incorecte, suprasolicitare fizică persistentă sau alte influențe ale mediului. Leziunile pot provoca, de asemenea, displazia cotului.

Dacă mersul pisicii tale se schimbă și are probleme să se ridice și să se așeze, îți recomandăm să verifici, împreună cu veterinarul, șchiopătarea membrelor anterioare. O radiografie oferă informațile necesare. Alegerea tipului de tratament depinde apoi de manifestarea bolii, precum și de gravitatea simptomelor.

În cazul displaziei cotului, medicul veterinar va încerca o procedură artroscopică, care creează doar o mică deschidere a articulației. Endoscopia articulară poate îndepărta cartilajele libere și fragmentele osoase pentru a ameliora durerile de spate ale pisicii tale și a-i oferi libertate de mișcare. Perioada de recupare durează aproximativ 6 săptămâni, timp în care animalul trebuie să rămână în casă și să îi susții vindecarea cu medicamente antiinflamatoare și pentru ameliorarea durerii.

Pentru a nu lăsa lucrurile să ajungă la acest punct, îți recomandăm să te asiguri că pisica ta are o dietă sănătoasă pentru articulații încă de la o vârstă fragedă. Există, de asemenea, o selecție largă de nutrienți care sunt de ajutor în susținerea metabolismului articulațiilor, cum ar fi acizii grași Omega-3, Vitamina E, făina din scoici verzi, pulbere de măceș, condroitina și glucozamina.