Spondiloza la pisici

Spondiloza este o boală degenerativă lent progresivă a coloanei vertebrale. Această boală afectează multe pisici pe măsură ce îmbătrânesc. Dar poate fi și consecința pe termen lung a unui accident sau a unei căderii la o vârstă fragedă. Primele semne le poți recunoaște atunci când pisica ta se mișcă doar atât cât este necesar și nu-și mai spală blana din zona spatelui, deoarce poziția în care stă îi provoacă dureri..
Getigerte Katze liegt auf Fensterbrett

Cauza spondilozei este reprezentată de pierderea elasticității a țesuturilor moi ale coloanei vertebrale (ligamentele și discurile intervertebrale) și prin urmare, și a funcției de tampon a discului intervertebral în amortizarea șocurilor. Organismul încearcă să preia această sarcină formând excrescențe osoase pentru a proteja coloana vertebrală. Aceste creșteri încep în partea de jos a vertebrelor și continuă în jos pe părțile laterale, formând în cele din urmă punți osoase care leagă mai multe vertebre. Ceea ce a început ca protecție împotriva durerii se termină prin rigidizarea coloanei vertebrale.

Spondiloza progresează în episoade. Fazele în care pisica se descurcă bine alternează cu cele în care este afectată și suferă. Nu există un remediu pentru spondiloză și rigidizarea nu poate fi inversată. Dar durerea poate fi tratată și astfel atenuată. Pe lângă calmante, kinetoterapie poate fi de ajutor pentru pisică.

De asemenea, trebuie ca pisicii să îi fie ușor să ajungă în locurile ei preferate fără să sară (eventual prin amplasarea unei rampe) și să se bucure de căldură. Poate îi pui perna ei preferată în apropierea caloriferului. Cu siguranță îți ma mulțumi torcând!

Doppelherz für Tiere
OMEGA-3 ULEI PENTRU ARTICULAȚII PENTRU CÂINI ȘI PISICI
  • Conține acizi grași Omega-3 esențiali pentru a susține metabolismul articular în osteoartrită, la pisici și câini
  • Cu pudră de scoici verzi și gheara diavolului
  • Condroitina este un element natural al cartilajului articular
  • Amestec de uleiuri de înaltă calitate, pentru a completa hrana zilnică

Prevenirea spondilozei

O dietă adecvată și echilibrată, care susține articulațiile și realizarea de mișcare sunt importante pentru fiecare pisică. Acordă atenție și greutății pisicii tale. Excesul de greutate dăunează articulațiilor și poate deveni cauza multor boli musculo-scheletice. De aceea, pisica ta ar trebui să facă regulat mișcare - mai ales dacă locuiește în interior și nu este un animal ce își petrece și timp în aer liber.

 

Îți recomandăm să-i masezi spatele pisicii tale din când în când. Te va iubi pentru că petreci atât de mult timp cu ea - și, în același timp, o ajuți și să își relaxeze mușchii spatelui. 

Dacă mergeți la medicul veterinar pentru controale regulate, fă-i și o radiografie a coloanei vertebrale. Cu cât recunoști mai devreme primele semne de spondiloză, cu atât mai devreme poți începe tratamentul sau poți încerca să previi oferindu-i și alimente cu ingrediente active pentru articulații.
Pentru a susține sistemul musculo-scheletic și procesele articulare ale pisicii tale la orice vârstă, pot fi administrate furaje complementare cu ingrediente în doză mare precum acizi grași Omega-3, Vitamina E, făină de scoici verzi, măceș, condroitină și glucozamină. Acești nutrienți stimulează metabolismul cartilajului articular și susțin astfel elasticitatea discurilor intervertebrale.