Blana ternă și mătreața la pisici

Katze schläft auf Sofa

Dacă blana pisicii pare ternă și fără strălucire sau, din contră, dacă blana se simte grasă atunci când este mângâiată, acestea pot fi semne că pisica ta are o problemă de sănătate. De asemenea, este recomandată o vizită la veterinar dacă are mătreață sau zone în care începe să chelească.
Blana ternă, fără strălucire sau cea grasă pot avea mai multe cauze. Pisicile mai în vârstă sau cele supraponderale își reduc timpul pe care îl acordă rutinei de îngrijire pe măsură ce îmbătrânesc sau slăbesc. Posturile uneori acrobatice pe care o pisică sănătoasă și agilă le adoptă pentru curățare sunt în mod natural mai dificile pentru ele, iar curățarea este neglijată. Acest lucru se aplică și pisicilor care sunt afectate fizic din cauza unor boli cronice cunoscute.

OMEGA-3 ULEI PENTRU PIELE ȘI BLANĂ PENTRU CÂINI ȘI PISICI
Doppelherz für Tiere
OMEGA-3 ULEI PENTRU PIELE ȘI BLANĂ PENTRU CÂINI ȘI PISICI
  • Pentru susținerea funcției pielii în dermatoză și căderea excesivă a părului
  • Acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6
  • Amestec de ulei de înaltă calitate cu ingrediente solide
  • Cu drojdie de bere, curcuma, Biotină, Zinc și Vitaminele E+A

Așa că, ține minte că te ajută să observi comportamentul de îngrijire al pisicii, pentru a vedea mai atent dacă apare vreun comportament neobișnuit.

Cu toate acestea, nu doar o bună igienă este esențială pentru sănătatea pisicii tale. Alimentația joacă un rol la fel de important: furnizarea de nutrienți potriviți este esențială pentru o piele sănătoasă și o blană groasă și strălucitoare. Lipsa din dieta pisicii tale a acizilor grași și aminoacizilor esențiali, precum și a alor minerale sau oligoelemente poate fi una dintre cauzele unei blăni terne și a unei pieli uscate. În plus, compoziția hranei trebuie aleasă astfel încât să susțină flora intestinală, deoarece aceasta poate reacționa extrem de sensibil la nutriția incorectă - inclusiv apariția unor simptome care sunt vizibile pe piele și blană.

Paraziții

Paraziți externi (ectoparaziți), cum ar fi acarienii sau puricii provoacă mâncărime și leziuni suplimentare ale pielii și pot lăsa literalmente deteriorată blana pisicii. O infestare severă cu paraziți intestinali (endoparaziți), cum ar fi viermii perturbă schimbul de substanțe și, prin urmare, pot duce indirect la o blană ternă, deși o astfel de infestare severă este acum foarte rară.

Bolile metabolice

Blana ternă la pisici apare, de exemplu, când au o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism). Când depistezi prezența unei boli metabolice grave, de obicei, există și alte simptome, cum ar fi creșterea sau pierderea în greutate, creșterea sau scăderea nevoii de a mânca, performanța scăzută, schimbările de personalitate și multe altele.