1. doppelherz.ro
  2. Rubrici de sănătate
  3. Animale de companie
  4. Sănătatea pisicilor
  5. Sănătatea pielii și a blanii
  6. Ulei de somon, Biotină și Zinc pentru piele sănătoasă și blană strălucitoare

Ulei de somon, Biotină și Zinc pentru piele sănătoasă și blană strălucitoare

Katze schaut in Kamera

Uleiul de somon

Somonul este un pește deosebit de gras și este o sursă acizi grași esențiali Omega-3 de înaltă calitate. În plus, carnea de somon este unul dintre puținele alimente care sunt în mod natural bogate în Vitamina D.

Acizii grași esențiali și uleiurile de înaltă calitate

Cu efectul lor de susținere asupra diferitelor sisteme din organism, acizii grași Omega-3 DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic) se numără printre nutrienții esențiali. În plus, acizii grași pot avea o influență pozitivă asupra inflamațiilor. Prin urmare, pot ajuta la procesele de vindecare a rănilor cauzate de bolile de piele. DHA și EPA se găsesc în principal în uleiul de somon de înaltă calitate și în alte uleiuri de pește. Unul dintre cei mai importanți acizi grași este acidul gama-linolenic (GLA).  Are o contribuție pozitivă la inflamația pielii și se găsește în special în surse vegetale, cum ar fi uleiul de borago și uleiul de primulă.

Biotina

Biotina, un nutrient din seria Vitaminelor B solubile în apă, se găsește în aproape toate părțile țesuturilor și organelor pisicii. În special, ficatul, rinichii, inima, pancreasul, plămânii, creierul și mușchii scheletici au nevoie de Biotină pentru a-și îndeplini sarcinile individuale. Biotina este de mare importanță pentru diviziunea celulară și dezvoltarea celulelor și, prin urmare, este implicată și în metabolismul pielii și părului. De asemenea, contribuie la formarea keratinei, o componentă importantă a pielii și a unghiilor.

În majoritatea alimentelor, Biotina este prezentă doar în cantități foarte mici și poate fi produsă de organism într-o cantitate mică. Cei mai buni furnizori naturali de Biotină sunt drojdiile, de exemplu drojdia de bere comună. Ouăle conțin, de asemenea, cantități relativ mari de Biotină. Dacă și pisicii tale ii plac ouăle, ai grijă să o hrănești doar ci ou fierte: ouale crude conțin proteina avidină, care are proprietatea de a lega Biotina și împiedică astfel absorbția acesteia în organism. Acest lucru poate duce chiar la o deficiență de Biotină.

Zincul

Oligoelementul Zinc joacă un rol extrem de important în organismul majorității mamiferelor. Numeroase procese metabolice din piele funcționează doar cu ajutorul unui aport optim de Zinc, mai ales când vine vorba despre procesele de regenerare. O lipsă sau o deficiență de Zinc se reflectă în modificări la nivelul pielii și blănii pisicii. Acestea pot include căderea blănii în anumite zone ale corpului sau pielea descuamată. Procesul de vindecare al rănilor la pisicile mai în vârstă poate fi afectat și întârziat dacă nu consumă suficient Zinc.

Asigură-te că pisica ta primește suficient Zinc din mâncarea pe care i-ai ales-o, mai ales în timpul schimbării blănii. Nevoia crește brusc în acest timp. Acest lucru se aplică și altor oligoelemente, cum ar fi iodul și Cuprul.