Vitaminele A și C

Vitaminele sunt nutrienți importanți care trebuie furnizați organismului din alimentație deoarece, cu excepția Vitaminei D, organismul nu le poate produce singur. Atât Vitamina A, cât și Vitamina C sunt responsabile pentru o întreagă gamă de funcții în organism.Împreună sunt extrem de benefice pentru sănătatea pielii.
Frau liegt auf Sofa

Vitamina A – pentru o piele sănătoasă

Vitamina A (Retinolul) este una dintre vitaminele liposolubile și trebuie pusă la dispoziția organismului din alimente. Vitamina A este prezentă direct în alimentele de origine animală, cum ar fi gălbenușul de ou, macroul și somonul. Alimentele vegetale precum morcovii, ardeii sau varza kale conțin precursori ai Vitaminei A, precum beta-carotenul, care trebuie transformat în Vitamina A în organism. Faptul că Vitamina A joacă un rol cheie în procesul vederii a condus la denumirea ei populară -  „vitamina pentru ochi”. Dar vitamina A face mai mult de atât: contribuie și la menținerea sănătății normale a pielii.

Vitamina C – ați auzit de „acidul ascorbic”?

Vitamina C este cunoscută și sub numele de acid ascorbic și toată lumeaîi recunoaște importanța pentru funcția imunitară a organismului. Dar Vitamina C contribuie și la formarea normală a colagenului și, prin urmare, la funcționarea normală a pielii. Vitamina C solubilă în apă nu poate fi stocată în organism pentru mult timp. Prin urmare, trebuie consumată pe tot parcursul zilei. Cireșele și măcesele, în special, dar și citricele proaspete sau ardeii sunt surse bogate în Vitamina C. Dacă este posibil, consumați fructele cu coajă, deoarece cea mai mare parte a Vitaminei C se află direct sub coajă.

Varza kale are cel mai mare continut de Vitamina C dintre toate tipurile de varză. Atenție la timpii lungi de gătire: gătirea prea lungă poate elimina vitamina din alimente.