Culoarea părului

Adesea, culoarea părului este folosită pentru unele clișee. Deseori se spune că femeile blonde sunt naive, roșcatele sunt deosebit de focoase, iar femeile cu părul negru deosebit de inteligente. Desigur, nu este deloc așa. Culoarea naturală a părului, ca și structura, este genetică și depinde de pigmenții de culoare.
Close-up dunkle Haare neben blonden Haaren

Melanina determină culoarea părului

Culoarea naturala a părului este determinată de cantitatea de pigmenti depozitați, în special de melanină. Aceasta se găsește în celulele foliculului de păr. Există două tipuri de melanină care sunt responsabile pentru diferitele variații de culoare ale părului nostru: eumelanina, care este pigmentul negru-maro și, feomelanina, care este pigmentul roșu, responsabil pentru colorarea părului blond deschis, blond și roșu.

 

  • Părul blond: sărac în eumelanină și bogat în feomelanină
  • Părul închis la culoare: conține multă eumelanină și puțină feomelanină
  • Părul roșcat: conține puțină eumelanină și multă feomelanină

Culorile de păr sunt create din proporții amestecate ale celor două tipuri de melanină. Dacă acești doi pigmenți lipsesc cu desăvârșire, părul este alb și putem vorbi despre albinism.

Păr strălucitor sau plictisitor?

Pigmentul de culoare - melanina - nu influențează strălucirea sau calitatea firului de păr. Acest lucru depinde de celulele de sol incolore de pe suprafața părului.

Firul de păr este alcătuit din trei straturi (cuticulă, cortex și medular). Cuticula, partea exterioară, se mai numește și stratul cuticulei. Cu cât acest strat este mai neted și mai strâns, cu atât culoarea naturală a părului strălucește mai clar. Cu toate acestea, atunci când solzii ies în afară, culoarea părului tinde să pară tern și plictisitor, deoarece lumina este refractată neregulat. O cuticulă netedă și, prin urmare, o strălucire frumoasă sunt indicii ale sănătății părului nostru.

Părul gri

În primul rând, „părul gri” nu există. El arată așa doar din cauza amestecului de păr pigmentat și fără pigment. Părul este fie alb, fie incolor.

Ca și în cazul părului colorat, și aici pigmentul colorant - melanina  - este esențial. Când producția proprie de melanină a organismului scade de-a lungul anilor, se dezvoltă părul „gri”. De obicei, primele care încep să devină gri sunt tâmplele și urmează apoi partea din spate a capului.

Păr Forte
Doppelherz aktiv
Păr Forte
Pentru un Păr Sănătos
  • Pentru sănătatea părului
  • Previne și combate căderea părului
  • Cu pulbere din iarba de coada calului, cu acțiune benefică asupra părului, unghiilor și țesutului conjunctiv
  • Recomandat pentru păr tern, lipsit de strălucire și elasticitate

Pentru mulți oameni, părul gri este un semn nedorit al îmbătrânirii. Însă, în ultima vreme se spune tot mai des că bărbații arată mai interesant când au părul grizonat și, tot mai multe femei sunt mândre de părul lor gri.