Părul uscat și vârfurile despicate

Părul sănătos strălucește deosebit de frumos și este ușor de îngrijit. Nu la fel stau lucrurile când vine vorba despre părul uscat. Pieptănarea părului devine un calvar pentru că îi lipsește umiditatea și, prin urmare, suplețea. Părul uscat arată fragil și nu are elasticitate. În special oamenii cu părul lung, care de obicei acordă o mare importanță părului lor, trebuie să se lupte adesea cu părul uscat.
Close-up dunkle Haare neben blonden Haaren

Părul uscat - tern și lipsit de strălucire

Stratul de cuticule, care este învelișul exterior al părului, este decisiv pentru aspectul părului nostru. Mai multe straturi de celule scuamoase înconjoară părul. O suprafață netedă oferă părului strălucire și o culoare frumoasă.

Când vine vorba despre părul uscat, cuticula nu are o suprafață netedă. Celulele scalare pot ieși  în exterior sau pot fi chiar absente. Drept urmare, culoarea părului arată destul de ternă și plictisitoare.

De regulă, părul este "uns" de glandele sebacee de pe scalp, dar grăsimea nu mai ajunge la vârfuri atunci când vorbim despre un păr lung. Cuticula își pierde suprafața netedă.  Ba mai mult, și o predispoziție genetică poate duce și la uscarea părului.

Cauzele părului uscat și deteriorat

Părul uscat și deteriorat poate avea multe cauze. Practic, părului uscat îi lipsește pelicula grasă protectoare. Părul stresat are de obicei cauze externe.

  • Umiditatea este îndepărtată din păr prin decolorare, colorare, vopsire sau permanent. Datorită substanțelor chimice folosite, cuticula se umflă și este greu de netezit din nou.
  • Vara, părul nostru se poate usca din cauza razelor solare puternice, soarele reducând conținutul natural de apă. Pigmenții de culoare se pot pierde și prin razele UV. Părul își pierde culoarea naturală și devine casant. În mod paradoxal, și apa de mare și în special apa clorată afectează echilibrul de umiditate.
  • Spălarea desă și uscarea părului cu aer prea fierbinte pot duce, de asemenea, la un păr uscat și deteriorat.
Frau trocknet Haare mit Handtuch
Sfaturi de frumusețe
Îngrijirea părului

În sfaturile noastre pentru înfrumusețarea părului, îți arătăm cum să-l îngrijești în mod natural.

Vârfurile despicate - când apar?!

Și în cazul vârfurilor despicate, stratul cuticulei joacă un rol decisiv, deoarece solzii de protecție se desprind de firul de păr. Suprafața se simte aspră și, în cele din urmă, vârfurile se despică. Părul este greu de pieptănat și arată uscat.

Părul uscat și deteriorat tinde să se despice la vârfuri. În cazul unui păr mai lung, care ajunge cel puțin până la umeri, vârfurile despicate sunt favorizate și de frecarea firelor pe îmbrăcăminte sau pe umeri.

Părul și alimentația

Atunci când apelați la o alimentație variată și sănătoasă, părul se bucură: crește și își întărește structura! Celulele rădăcinilor părului sunt deosebit de active și au nevoie de multă energie pentru a forma un păr sănătos. Prin urmare, este indicat să consumați suficienți nutrienți, dar mulți dintre aceștia nu pot fi produse de organism sau depozitate pentru o perioadă lungă de timp.

Biotina este cunoscută pentru importanța sa pentru păr, deoarece contribuie la menținerea sănătății normale a pielii și părului. Biotina se găsește în multe alimente, dar de obicei doar în cantități relativ mici. Ficatul, gălbenușul de ou, boabele de soia, orezul, fulgii de ovăz, nucile, ciupercile, precum și cartofii, spanacul sau roșiile contribuie la aprovizionarea cu Biotină.

Cu toate acestea, părul nostru are și o nevoie semnificativă de Zinc și Seleniu. Germenii de cereale, ficatul de vițel, ouăle și nucile sunt surse deosebit de bune de Zinc. Seleniul este conținut în sparanghelul delicios, de exemplu.