Unghiile

Sănătatea și îngrijirea unghiilor de la mâini și picioare nu fac doar parte doar dintr-un aspect bine îngrijit în zilele noastre. Chiar și în cele mai vechi timpuri, îngrijirea unghiilor era considerată un ritual de frumusețe și un semn de prosperitate. O privire mai atentă asupra unghiilor nu poate spune doar ceva despre starea de îngrijire.
Ineinander gelegte Hände | Doppelherz

Atunci când muncim folosindu-ne unghiile, acestea sunt de obicei scurte. Oamenii neliniștiți sau nervoși tind să-și mestece unghiile, dar și schimbările fizice și alimentația se pot reflecta în aspectul unghilor. Motiv suficient pentru a arunca o privire mai atentă asupra lor.

Unghiile - structură și funcție

Practic, unghiile sunt doar extensii de piele, formate din celule ale pielii întărite și cheratină. O unghie are aproximativ 0,75 mm grosime, dar este totuși flexibilă.

Are o suprafață ușor curbată și netedă. Partea pielii care se atașează de unghie este rădăcina sau matricea unghiei. Partea vizibilă a unghiei crește din rădăcina sensibilă a unghiei: placa unghiei. Placa unghiei în sine este transparentă, dar capilarele sanguine de sub ea strălucesc, dând unghiei culoarea tipic roz.

Lunula, denumirea în latină pentru „lună mică”, se află direct deasupra rădăcinii unghiei. Aceasta reprezintă pata albă în formă de semilună care poate varia în dimensiune. Aceste semilune albe nu indică - așa cum se pretinde atât de des greșit - o lipsă de minerale, ci sunt albe, deoarece patul unghiei este acoperit de rădăcina unghiei.

Forma și dimensiunea unghiei este o predispoziție și este determinată de rădăcina unghiei și de oasele degetelor de la mâini și de la picioare.

Unghiile noastre sunt folosite în principal pentru a ne proteja vârfurile degetelor, care sunt foarte sensibile, din cauza a peste 3.400 de terminații nervoase. Cu siguranță toată lumea a avut deja experiența dureroasă a cât de sensibile sunt vârfurile degetelor noastre la durere. În plus, unghia susține ne susține funcția de prindere și simtul tactil.

Cât de repede ne cresc unghiile?

Unghiile noastre cresc mai mult pe măsură ce celulele superioare ale rădăcinii unghiei se transformă în celule de unghii cheratinizate. Unghia crește de la lunulă spre vârful degetului. Rădăcina unghiei formează până la 150 de straturi de celule cornoase suprapuse, care apoi formează placa unghiei. Placa unghiei este formată din 3 structuri diferite, cel mai dur strat de cheratină fiind suprafața protectoare.

Cât de repede crește o unghie variază de la persoană la persoană. O unghie sănătoasă crește cu aproximativ 0,5-1,0 mm pe săptămână. Pentru a reface o unghie complet pierdută, este nevoie de peste 3 luni pentru ca noua unghie să apară. Cu toate acestea, impacturile puternice sau vânătăile pot răni rădăcina unghiei, astfel încât creșterea unghiei poate dura mai mult, poate crește din nou malformată sau poate chiar să nu se mai formeaze. 

Mâncare sănătoasă și unghii frumoase

Pielea, părul și unghiile reflectă starea noastre de sănătate, dar și calitatea dietei și a stilului de viață. Mai presus de toate, cu ajutorul unei alimentații corecte, putem reuși să avem unghii frumoase, deoarece acestea primesc nutrienții esențiali prin intermediul vaselor de sânge care le vascularizează. Deoarece lucrează în mod constant la maximum, au nevoie de un aport suficient de nutrienți.

UNGHII PUTERNICE
Doppelherz aktiv
UNGHII PUTERNICE
  • Conține 16 vitamine, minerale și oligoelemente atent selecționate
  • 10 mg Zinc și 55 µg Seleniu pentru menținerea sănătății normale a unghiilor
  • În plus, cu argilă și extract de rodie

Oligoelementele Zinc și Seleniu se numără printre nutrienții recomandați, deoarece susțin menținerea sănătății normale a unghiilor. Alimentele care conțin Seleniu sunt, de exemplu, ciupercile porcini, nucile, dar și peștele sau carnea de vită și porc.
Fulgii de ovăz, laptele și peștele sunt bogate în Zinc. Vitaminele B contribuie la un metabolism energetic normal. Surse bune sunt, în special, nucile, produsele din cereale sau semințele de floarea soarelui.

Sugestiile noastre de rețete: Începeți-vă ziua cu un musli de cereale proaspete, delicios și sănătos!