Pielea

Pielea noastră este cel mai mare și mai versatil organ uman și poate dezvălui multe despre stilul nostru de viață. Prin „oglinda sufletului” se exprimă emoțiile și starea unei persoane. Devenim palizi la un șoc, înroșim de rușine sau ni se face pielea de găină de frică sau emoție. Cu toții ne dorim un ten uniform și luminos - la urma urmei, pielea sănătoasă denotă tinerețe și sănătate.
Frau lächelt in Kamera

Funcțiile pielii

Pielea umană nu este doar cel mai versatil organ al nostru, ci și cel mai mare. În medie, pielea cântărește în jur de 14 kilograme și conține un sfert din apa stocată în organism. Pielea noastră este bariera pentru mediul înconjurător și lumea exterioară - este un zid de protecție foarte specializat. Lucrează 24 de ore pe zi și preia multe funcții vitale diferite:

Protecție imunitară
Pielea are un pH de aproximativ 5,7 și, prin urmare, este ușor acidă. Datorită acestui strat protector acid, pielea noastră previne în mod activ pătrunderea germenilor străini.

Funcția de protecție
Cu toate acestea, pielea ne protejează și de influențele unor factori mecanici precum presiunea, impactul sau frecarea.

Organ de simț:
Pielea noastră este acoperită de celule tactile peste tot. Putem atinge, simți durerea și stimulii de temperatură. Cea mai mare sensibilitate tactilă este prezentă la vârful degetelor.

„Piele termică“
Dacă ne este prea cald, pielea poate răci corpul din cauza transpirației crescute. Dacă ne este prea frig, aproape că nu se eliberează transpirație și activăm anumiți mușchi – ni face „pielea de găină”. Pielea este, de asemenea, implicată în reglarea echilibrului de apă prin secreția de transpirație și circulația sângelui pe piele.

Autoprotecție împotriva radiațiilor UV:
Bronzul mult râvnit este cauzat de formarea melaninei, pigmentului pielii. Melanina acționează practic ca un filtru UV și previne formarea radicalilor liberi. În plus, o îngroșare a stratului cornos reflectă, filtrează și împrăștie lumina UV.

Mitul respirației: există zvonul că pielea are și un rol vital în funcția respiratorie. Asta nu este complet corect. Doar 1-2% din întregul schimb de gaze este preluat de piele.

Structura pielii

Pielea noastră este alcătuită din trei straturi, fiecare având propria structură celulară pentru a putea îndeplini numeroasele funcții diferite.

  1. Stratul exterior (epiderma) - se reînnoiește o dată la 30 de zile
  2. Sclera (derma) – conferă elasticitate pielii
  3. Țesutul subcutanat (subcutanat) – constă în țesut conjunctiv lax și celule adipoase

Straturile pielii sunt limitate de fascia corpului. Fascia corpului este alcătuită din fibre solide, numite fibre de colagen.

Tipuri de piele

Putem împărți pielea în diferite tipuri, în funcție de producția individuală de sebum controlată hormonal. Există piele uscată, piele normală, piele grasă/impură și cea care este cunoscută sub denumirea de piele mixtă, care este alcătuită din celelalte tipuri de piele.

Chiar și așa, nu este obligatoriu ca tipul nostru de piele să rămână același pentru întreaga viață. Pielea noastră se adaptează la multe circumstanțe. Influențele hormonale, clima, vârsta, obiceiurile alimentare, dar și starea de sănătate ne pot schimba tipul de piele.

Valoarea pH-ului joacă un rol important în îngrijirea corectă a pielii. În mod normal, pH-ul pielii este ușor acid și se menține între 5 și 6,5, în funcție de stratul de piele. Prin urmare, valorile pH-ului din acest interval sunt denumite neutre pentru piele sau prietenoase cu pielea.

KOLLAGEN BEAUTY PLUS
Doppelherz system
KOLLAGEN BEAUTY PLUS
Piele + Păr + Țesut Conjunctiv
  • Formulă nouă, îmbogățită cu acid hialuronic și taurină
  • Cu Biotină, ce contribuie la menținerea sănătății normale a pielii și părului
  • Vitamina C contribuie la formarea normală de colagen pentru funcționarea normală a pielii