Părul

Părul a jucat întotdeauna un rol important în istoria omenirii. În toate culturile, părul sănătos și bogat era considerat un simbol al statutului social înalt - ba chiar se obișnuia să se taie părul celor care au fost învinși. Modul în care arată părul nostru are un o influență extrem de mare asupra aspectului nostru și stării de spirit. Și oare, nu ai folosit nicioadată apelativele de „blondă” sau „cheală” pentru a descrie pe cineva? Nu e de mirare că ne străduim să avem un păr plin și strălucitor.
Close-up dunkle Haare neben blonden Haaren

Structura părului nostru

Pentru a spune simplu, părul nostru este alcătuit din celule speciale ale pielii. Acestea constau în principal din proteina cheratină, lipide (grăsimi) pentru elasticitate, pigmentul de culoare melanină și 10-15% apă.

De fapt, creșterea părului nostru începe din a 6-a săptămână de sarcină, când sunt create în jur de 5 milioane de rădăcini de păr. Părul crește într-un canal care face parte din rădăcina părului. Firul de păr vizibil care crește de pe scalp este cel la care ne raportăm cu adevărat drept „părul” propriu-zis. Rădăcina părului, cunoscută și sub denumirea de folicul, este situată în scalp. Celulele situate aici formează noi celule de păr. Mulți nervi și vase de sânge mici alimentează celulele de la baza rădăcinii din papila părului. Papila reglează creșterea și ajută la furnizarea de nutrienți importanți pentru celulele părului.

 

Fiecare fir de păr este conectat individual la o glandă sebacee. Când firul de păr iese afară din scalp, glandele sebacee îi oferă o peliculă protectoare subțire de ulei.

Rolul și creșterea părului

Căderea părului și creșterea de noi fire sunt două procese aproximativ echilibrate. Un fir de păr are o durată de viață medie de 5-7 ani și crește aproximativ un centimetru pe lună. 

În mod normal, oamenii au între 85.000 și 140.000 de fire de păr pe cap, grosimea lui fiind legată de numărul de fire de păr. Blondele au în jur de 140.000 de fire de păr, cele brune în jur de 100.000, iar roșcatele au în jur de 85.000 de fire de păr.

Practic, trebuie spus că părul nu are nicio funcție vitală pentru noi, dar îndeplinește multe sarcini! Părul protejează împotriva radiațiilor solare excesive, dar previne și răcirea prea rapidă a capului. Genele și sprâncenele protejează ochii de corpi străini și transpirație. Același lucru este valabil și pentru părul din nas: împiedică inhalarea particulelor de murdărie și praf.

Structura părului - creț sau drept?

Genele noastre determină textura părului nostru, ceea ce înseamnă că este determinat genetic. Prin structura părului înțelegem forma părului. Indiferent dacă este drept, creț sau ondulat - toate acestea sunt deja predeterminate în ADN-ul nostru.

Structura părului depinde în primul rând de forma secțiunii transversale a părului. Cu o secțiune transversală rotundă, părul este de obicei foarte drept, așa cum este cazul asiaticilor de est. Și în Europa, mulți oameni au o secțiune transversală rotundă sau ovală. Părul este încă drept, dar poate avea tendința de a se ondula. Africanii au o secțiune transversală eliptică, așa că aici se formează bucle mici și puternice.